ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİM DÖNEMLERİNE GÖRE GELİŞİMİNİ DESTEKLEYİCİ EV ETKİNLİKLERİ

(4-6 Yaş Dönemi)

4-6 yaş dönemi "Okul Öncesi Çocuklarının Zihinsel Özellikleri" başlıklı yazımızda da belirttiğimiz ikinci evre içerisinde yer alan yaş aralığıdır. Okul öncesi dönem çocukların okula ve eğitime hazırlık yaptığı dönemdir. 4-6 yaş okul öncesi dönemim genel özelliklerine tekrar bakarsak;

4-6 yaş okul öncesi dönemin genel özellikleri:

  • Çocuklar bu dönemde basit çıkarımlar ile birlikte akıl yürütürler. Birçok konu hakkında soru sorma eğilimleri vardır.
  • Çocuklar, odaklanmayı tek bir nesne üzerine yapabilir ve nesnelerin birçok özelliğinden ziyade tek bir özelliğine dikkat etme eğiliminde olabilirler. Odak noktası olarak belirledikleri noktalara yoğunlaşıp diğer noktaları göz ardı edebilirler. Örneğin, çocuğunuza nesneleri renk ve büyüklüklerine göre sırala dediğinizde; sadece rengi ele alarak sıralayıp boyutları göz ardı edebilirler.
  • Tek yönlü bir sıralama söz konusudur. Örneğin, siz çocuğunuza nesneleri büyüklüklerine göre sırala dediğinizde en büyük ve en küçük olanı belirleyebilirken ara boyutlardaki nesneleri sıralamada sıkıntı yaşayabilirler.
  • Tümevarım ve tümdengelim akıl yürütme becerileri henüz gelişmediğinden durumlar arası ilişki kurmada sorun yaşayabilir ve mantıksız ilişkiler kurabilirler. Örneğin, gökyüzünün mavi renkte olma nedenini, denizin rengiyle uyumlu olmasına bağlayabilirler.
  • Genel yargılar geliştirirler. Sadece bebekler ağlar, büyükler ağlamaz gibi.
  • Gerçek ile hayali karıştırabilir. Bir süper kahramanın gerçekten var olduğunu düşünmeleri gibi.

Dönemin özelliklerinden hareketle çocuğumuz ile yapabileceğimiz etkinlikler:

4-6 yaş gelişimini destekleyici ev etkinlikleri:

  • Çocuğunuzla yapacağınız etkinliklerin en önemli yönünün onunla iletişim halinde geçirdiğiniz zaman olduğunu unutmayın. Çocuğunuzla konuşup onun sorularına cevaplar verirken yeni kavramların keşfedilme sürecinin içinde olabilirsiniz. Çocuğunuzun bilişsel, duyusal ve fiziksel gelişimini desteklerken vereceğiniz cevapların onun anlayabileceği dil ve düzeyde olmasına dikkat ederken, onun sizi rol model aldığını unutmamalısınız.
  • Basit yapboz oyunları bilişsel gelişimine katkıda bulunacaktır.
  • Oyun hamurlarıyla motor becerilerinin gelişmesine destek olabilirsiniz. Hazır oyun hamurları yerine evde yapabileceğiniz oyun hamurlarını da kullanabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzla beraber kurabiye yapmak gibi etkinlikler de motor becerilerine katkıda bulunurken onun kendisine yönelik algısına olumlu yönde etki edecektir.
  • Çocuğunuzla beraber el becerilerini geliştirici etkinlikler (kâğıt kesme, ipe boncuk çizme, yeni takılar yapma, boyama, kâğıttan yeni formlar oluşturma vb.). Eğer evinizde bir kum havuzu veya bahçeniz var ise kumla oyunlar oynamanız da ince-motor becerilerini gelişmesine destek verecektir
  • Çocuğunuzla birlikte yaşına uygun olan bir video izlendikten sonra video hakkında yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.
  • Evden çıkamadığınız zamanlarda çocuğunuzla evde dans edebilirsiniz ya da yaşına uygun spor hareketlerini birlikte yaparak onun hem kaba motor becerilerinin hem duyusal becerilerinin gelişimini destekleyebilirsiniz. Ayrıca onunla eğlenceli ortak bir zaman geçirmeyi sağlayabilirsiniz.
  • Farklı kutu oyunlarıyla bilişsel gelişimlerine, akıl yürütme, konsantrasyon gelişimi, yönergeleri algılama gibi fonksiyonlarını beslemesine yardımcı olabilirsiniz. Bu konuda piyasada pek çok kutu oyunu mevcuttur. Pedudi'nin uzman çocuk gelişimcileri tarafından geliştirilen Dudi’nin Maceraları: Hayvanlar'da bu konuda size destek verebilir. Etkinlik klavuzuyla oyunu değişik açılardan oynarken çocuğunuzun hem eğlenceli zaman geçirmesine hem de bilişsel performansını artırmasını sağlayabilirsiniz.

Yukarıda verilen etkinlikler evde yapılabileceklere yönelik önerilerimizdir. Çocuklarımızın özellikle bu sıkıntılı evde kal dönemini en az sorunla atlatmasını diliyor ve yapılacak etkinlikler ile gelişiminin desteklenmesini öneriyoruz. Bu etkinlikler ile okula hazırlık sürecinde olan çocuğunuzun formal eğitim aşamasına geçişine de destek olabilirsiniz.